ΑΥΤΟΜΑΤΟ ON/OFF ΟΤΑΝ ΕΚΠΕΜΠΟΥΜΕ

9 Νοε 2009

Το καλύτερο φάρμακο

Γράφει ο Παναγιώτης Θ. Τουμάσης

"Το καλύτερο φάρμακο για τους φοβισμένους, τους μόνους, τους δυστυχισμενους, είναι να βγουν έξω, κάπου που θα βρεθούν μόνοι με τον ουρανό, τη φύση και το Θεό. Τότε μόνο αισθάνεται κανείς ότι όλα είναι καλά έτσι όπως είναι, κι ότι ο Θεός επιθυμεί να είναι οι άνθρωποι ευτυχισμένοι μέσα στην απλή ομορφιά της φύσης. Όσο υπάρχουν όλα αυτά - και θα υπάρχουν πάντα - θα υπάρχει παρηγοριά για κάθε λύπη, όποιες κι αν είναι οι περιστάσεις".

Άννα Φρανκ

(Από το "Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ", εκδόσεις "Νέος Σταθμός", σε μετάφραση της Αγγελικής Μπόμπολη).

Αυτά τα λόγια, προέρχονται από ένα κοριτσάκι, την Άννα Φράνκ, μόλις δεκατεσσάρων χρονών... Και είναι σοφά λόγια. Για ιδέστε αλήθεια, τούτη τη σοφία δεν τη διαθέτουν οι ιερείς σήμερα. Σε όποια θρησκεία κι αν ανήκουν, πόσο μάλλον στην επικρατούσα εδώ, χριστιανική. Οι ιερείς έχουν σαν κύριο μέλημά τους να εμφυσούν κάθε μέρα φόβο στις ψυχές των ανθρώπων. ("Είσαι αμαρτωλός, σπεύσε να μετανιώσεις"!). Αποκηρύσσουν μετά βδελυγμίας την ομορφιά της φύσης (με τον μοναχισμό και τον εκούσιο βασανισμό του σώματος) και των ανθρώπινων συναισθημάτων (με τη συνεχή αποφυγή-καταδίκη του έρωτα).

Ένα δεκατετράχρονο κοριτσάκι τούς βάζει γυαλιά! Τόση είναι η σοφία τους. Και κοιτάξτε ακόμη και τούτο: Στις μέρες μας, στην Ελλάδα, όλοι έχουμε ανάγκη από οικονομική βοήθεια. Η διεθνής κρίση μας ταλαιπώρησε και συνεχίζει να ταλαιπωρεί την πλειονότητα του λαού μας, αφάνταστα. Μα αντί οι ιερείς να προσφερθούν διαθέτοντας ένα σημαντικό μέρος της περιουσίας τους για το κοινό καλό, τρέμουν μην αδικηθούν στα ποσοστά της φορολόγησής τους! Βγαίνει ο "άγιος τάδε", τραγόμορφος όπως πάντα και λέει: "Τα φυσικά πρόσωπα φορολογούνται με το ένα τοις χιλίοις, εμείς γιατί να φορολογηθούμε με το τρία"; Κι ύστερα ρωτά ευθαρσώς τους δημοσιογράφους: "Δεν έχω δίκιο";

Όχι, κύριε Τράγε, δεν έχεις δίκιο. Ποιος θα σού βάλει γυαλιά εσένα;

Θέλω να βρω χρόνο να γράψω ακόμη ένα άρθρο για την εκκλησιαστική περιουσία. Θέλω να εξηγήσω στον κόσμο πως η εκκλησία κέκτηται την περιουσία της δια απατηλού τρόπου. Να φωνάξω με όλη τη δύναμή μου ότι ο κόσμος που προσφέρει δωρεές στην εκκλησία, το κάνει για τον φτωχό συνάνθρωπό του κι όχι για την πάχυνση των ιερέων. Και θέλω να εξηγήσω, όσο γίνεται πιο έντονα, πως είναι δόλος μεγάλος και πονηριά να παίρνεις τα χρήματα του κόσμου, όταν δεν τα προσφέρεις κατόπιν, σύμφωνα με τις επιθυμίες του. Πρέπει να προσαρμοστούν οι νόμοι για να καταδειχτεί η εξώφθαλμη παρανομία. Το έγκλημα! Διότι σε ορισμένες περιπτώσεις πεθαίνουν άκληρα ζευγάρια κι αφήνουν όλη τους την περιουσία στην εκκλησία, ελπίζοντας οι δυστυχείς ότι θα καταλήξει στα χέρια των άπορων και πεινώντων... Ενώ καταλήγει στην κακοδιαχείρηση, στην αδιαφορία, στο φαγοπότι των μαυροκουκουλωμένων δεσποτάδων.

Είδατε τ' αυτοκίνητά τους; Πολύ σπάνια θα δεις παπά να οδηγεί ευτελούς αξίας αυτοκίνητο. Όλοι είναι βολεμένοι μια χαρά.

Αναβάλλω όμως το χρόνο και τη διάθεση να γράψω σε άρθρο τα παραπάνω, επειδή διαβάζω τη σοφή Άννα Φρανκ - έχω φτάσει κάπου στα μισά του ημερολογίου της και δεν ξέρω τη συνέχεια. Ξέρω μόνο ότι κάθε αράδα που διαβάζω με συγκινεί βαθιά... Γι' αυτό και δεν ανανεώνω τα blogs μου, τούτες τις μέρες. Προτιμώ οι αναρτήσεις μου να βγαίνουν απ' την καρδιά μου και ύστερα, δε θέλω πολλούς επισκέπτες-πελάτες. Όταν είχα ένα άλλο blog (ανέστειλα τη λειτουργία του επ' αόριστον), έρχονταν κάθε μέρα εξήντα έως εκατό άνθρωποι. Μια μέρα, ζήτησα να ψηφίσουν για το blog, αν τούς αρέσει... Έβαλα τη δημοσκόπηση, και όλοι κι όλοι ψήφισαν οχτώ-εννιά άτομα. Μεταξύ των οποίων ο αδερφός μου και η γυναίκα του και ένας-δυο φίλοι που εγώ παρακάλεσα να πουν τη γνώμη τους. Τι να το κάνω να έχω πολλούς επισκέπτες; Για να γίνομαι σκλάβος του blog ύστερα; Ας έρθουν λίγοι και με ποιότητα...

Ευχαριστώ για το χρόνο σας

(Τούτο το blog είναι το αγαπημένο μου, το πιο προσωπικό μου, αλλά αυτό ας μείνει μεταξύ μας...).


myspace layouts

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.